Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Zorgmarkt 2018

17 maart, 2018: 10:00 - 14:00

Gratis

 

Mantelzorg!

Je kiest niet, het overkomt je!

Waar moet je mee beginnen, bij wie moet je zijn, waar krijg je mee te maken! Hulp voor je naasten is welkom en nodig!

Laat je informeren tijdens onze   Zorgmarkt 2018

Informatiemarkt voor ouderen en  (toekomstige) mantelzorgers.

Wanneer      :                  Zaterdag 17 maart

Hoe laat        :                 10:00 uur – 14:00 uur

Waar              :                 Partycentrum Parola   Langeraarseweg 37 te Langeraar

Entree GRATIS

Zorgmarkt 2018

Sinds 2015 is ons zorgsysteem ingrijpend gewijzigd. De gemeenten en zorgverzekeraars zijn voor veel taken verantwoordelijk geworden. Het idee is dat gemeenten deze taken beter en goedkoper uitvoeren, omdat zij de burgers beter kennen dan de centrale overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is participatiesamenleving. Een mooie term maar wat houdt zo’n samenleving eigenlijk in. Het is een samenleving waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen. Dus zorgen voor elkaar.

Zorgen voor elkaar is in de veranderende maatschappij hard nodig. Ouderen blijven langer op zichzelf wonen en moeten zelf meer doen. Maar ook uw moeder, vader, tante, oom of oudere vrienden worden op enig moment geconfronteerd met de eigen beperkingen. Vaak ziet de omgeving dit eerder dan de ouderen zelf. Vergeetachtigheid is bij mensen op leeftijd natuurlijk een normaal verschijnsel. Als deze vergeetachtigheid leidt tot een afnemende zelfzorg dan wordt ondersteuning belangrijk.

 

De vergeetachtigheid kan ook gepaard gaan met andere symptomen. Het organiseren of plannen, bijvoorbeeld het boodschappen doen, lukt niet meer. Of het voeren van gesprekken lukt moeilijker omdat uw ouder moeilijker uit zijn woorden komt. Het omgaan met geld wordt steeds lastiger. Nog meer confronterend: het gedrag en karakter van uw ouder verandert. Genoemde symptomen kunnen allemaal symptomen van beginnende dementie zijn.

 

Vraag het mensen die al met deze situatie bekend zijn. Het is een onzekere situatie waarin u niet goed weet wat te ondernemen. U wilt graag de zorg op u nemen. Natuurlijk doet u dit uit liefde maar u kunt het ook als plicht ervaren. Hoe dan ook, voordat u het weet bent ook u een mantelzorger.

 

De ervaring leert dat een beroep doen op uw omgeving vaak goed werkt. In het begin…, maar het lukt uw omgeving niet om dit voor de langere termijn vol te houden. Gelukkig zijn er veel organisaties die u kunnen ondersteunen. Deze organisaties zijn op onze zorgmarkt samengebracht.

 

U wilt voor uw ouders natuurlijk het beste. Het kan zijn dat u daarom kiest voor het zo lang mogelijk thuis wonen met de goede ondersteuning zoals thuiszorg. Toch zullen uw ouders een beroep moeten doen op u en de omgeving. En waarschijnlijk ook op het eigen spaargeld. Als het steeds lastiger wordt om, zelfs met thuiszorg, uw ouders een goed bestaan te geven kan het verzorgingshuis een oplossing zijn. Echter, ouderen kunnen alleen nog worden opgenomen in een verzorgingshuis als ze een indicatie hebben gekregen dat ze ook echt 24 uur per dag verzorgd moeten worden.

 

Voor alle situaties zijn er oplossingen. De wet Langdurige zorg (WLZ) en de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) geven hierbij ondersteuning. Zorgverzekeraars bieden een Persoonsgebonden Budget (PGB) aan. In de langdurige zorg wordt de zorg voor ouderen en chronisch zieken zo omgevormd dat mensen langer thuis kunnen wonen. De WMO regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Met een Zorgverzekeringswet persoonsgebonden budget (ZWV-PGB) krijgt u budget waarmee u zelf zorg inkoopt, bijvoorbeeld bij een organisatie of een familielid. Maar waar kunt u in uw situatie nu een beroep op doen? Wij kunnen het u niet vertellen maar de zorgverzekering en de Gemeente zijn aanwezig op onze zorgmarkt om u hierover te informeren.

 

Er zijn nog veel meer aandachtspunten voor u van belang. Hoe regelt u bijvoorbeeld dat u beslissingen kunt nemen voor uw ouders. Een algehele volmacht door een notaris kan hierin uitkomst bieden. De RABO bank biedt hulp bij het zo lang mogelijk zelfstandig blijven bankieren. Of de aanpassing van de woning van uw ouders als deze langer thuis blijven wonen. Vegro kan hiervoor producten leveren, producten die leiden tot verbetering van de levenskwaliteit. Thuiszorg kunt u onder meer regelen via WIJdezorg. Ook WIJdezorg is aanwezig om u te informeren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van partijen die op de zorgmarkt aanwezig zijn.

 

Wij verwelkomen u graag op onze zorgmarkt op 17 maart 2018 in Partycentrum Parola.

 

Werkgroep Maatschappelijk Welzijn,

Dorpsvereniging Rondom de Plassen.

Wij zijn zeer dankbaar onder meer de volgende partijen welkom te heten:

 

 • Gemeente Nieuwkoop, afdeling WMO
 • Zorgorganisatie Activite
 • verzekeraar Zorg en Zekerheid
 • Zorg en Welzijn Tom in de Buurt
 • Zorginstelling WIJdezorg
 • Samen Bankieren Rabobank Groene Hart Noord
 • Thuiszorgwinkel Vegro
 • Notaris
 • KBO, afdeling Langeraar
 • Alzheimer Café
 • Meer Bewegen voor Ouderen
 • Terminale Zorg Hospice
 • “Könst & Dunweg Uitvaartzorg”.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Gemma Bavelaar.

 

Georganiseerd door:

Dorpsvereniging  Rondom de Plassen

De dorpsvereniging voor Langeraar en Papenveer

e-mail: mw@rondomdeplassen.nl

Gegevens

Datum:
17 maart, 2018
Tijd:
10:00 - 14:00
Kosten:
Gratis
Website:
www.rondomdeplassen.nl

Organisator

Rondom de Plassen
Website:
http://www.rondomdeplassen.nl/

Locatie

Partycentrum Parola
Langeraarseweg 37
Langeraar, 2461CE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0172653856
Website:
www.partycentrumparola.nl